2 Tips Nak Melabur Di ASB Kemaskini

Pelaburan adalah satu ilmu yang sangat penting bagi mereka yang ingin mendapatkan pulangan tanpa perlu bekerja untuk mendapatkannya. Melabur merupakan cara yang berkesan untuk meningkatkan

Ismail

Pelaburan adalah satu ilmu yang sangat penting bagi mereka yang ingin mendapatkan pulangan tanpa perlu bekerja untuk mendapatkannya.

Melabur merupakan cara yang berkesan untuk meningkatkan pendapatan, di mana biasanya individu akan membeli pada harga yang rendah dan menjual pada harga yang tinggi.

Terdapat pelbagai cara dalam dunia pelaburan.

Salah satu strategi pelaburan yang berkesan ialah memulakan awal dan melabur dalam tempoh yang lebih lama, walaupun anda bermula dengan jumlah yang lebih kecil.

Bagi orang yang ingin mendapatkan pulangan konsisten setiap tahun untuk jangka masa yang panjang, ASB adalah satu medium pelaburan yang cukup terkenal untuk penduduk bumiputera Malaysia.

Tips Nak Melabur Dalam ASB

Anda perlu memahami perkara penting mengenai dividen dalam melabur di ASB. Dividen ASB diumumkan oleh pihak ASNB pada akhir tahun, iaitu pada bulan Disember, dan pengiraan dividen berdasarkan baki terendah setiap bulan.

Oleh itu, jika anda membuat pelaburan tambahan pada bulan Disember, misalnya sebanyak RM10,000, anda tidak akan menerima dividen bagi pelaburan tambahan tersebut. Ramai pelabur ASB sering mempertanyakan hal ini, seperti pada tahun 2022, dividen diumumkan sebanyak 4.25%. Adakah kita boleh mengira jumlah dividen berdasarkan jumlah pelaburan keseluruhan?

Jawapannya adalah ya, asalkan sepanjang tahun 2022, anda tidak membuat sebarang pelaburan tambahan atau pengeluaran daripada ASB. Jika terdapat transaksi seperti itu, dividen akan dikira berdasarkan baki terendah setiap bulan. Oleh itu, saya ingin berkongsi beberapa petua penting yang perlu anda ketahui dalam melabur di ASB.

Tips Pertama: Ketika Membuat Pelaburan Tambahan

Salah satu soalan yang kerap ditanyakan ialah tentang waktu yang sesuai untuk membuat pelaburan tambahan di ASB. Tips ini sangat berguna bagi pelabur yang sering membuat transaksi, sama ada pelaburan tambahan atau jualan balik ASB, kerana baki terendah anda akan berubah setiap kali anda membuat transaksi.

Jika anda ingin membuat pelaburan tambahan untuk bulan tertentu, digalakkan untuk melakukannya sebelum bulan tersebut atau paling lewat pada hari pertama bulan tersebut. Tujuannya adalah supaya anda dapat meningkatkan baki terendah anda untuk mendapatkan dividen yang lebih tinggi pada bulan tersebut.

Sebagai contoh, jika baki anda pada bulan Mac 2022 adalah sebanyak RM20,000 dan anda ingin membuat pelaburan tambahan pada bulan April sebanyak RM2,000. Disarankan agar anda membuat penambahan sebelum bulan April atau selewat-lewatnya pada 1 April 2022, bagi meningkatkan baki terendah anda untuk pengiraan dividen pada bulan April.

Dengan melakukan langkah tersebut, baki terendah anda akan meningkat kepada RM22,000 pada bulan April. Namun, jika anda membuat pelaburan tambahan untuk bulan tersebut terlambat, sebagai contoh pada 2 April 2021, baki terendah anda akan tetap RM20,000 untuk bulan April dan RM22,000 akan dikira bermula pada bulan Mei 2021.

Tips Kedua: Ketika Membuat Jualan Balik

Tips ini juga berkaitan dengan mengeluarkan wang dari akaun ASB dan berkaitan dengan pelaburan tambahan. Pelabur perlu mempertimbangkan waktu yang sesuai untuk melakukan transaksi pengeluaran wang ASB. Waktu yang paling sesuai adalah pada awal bulan.

Kenapa awal bulan? Ini kerana jika anda mengeluarkan wang dari akaun ASB pada pertengahan atau akhir bulan, anda akan mengalami kerugian. Baki terendah dalam akaun ASB akan berkurang jika anda mengeluarkan wang pada waktu tersebut.

Situasinya berbeza dengan pelaburan tambahan. Jika anda melakukan transaksi pengeluaran wang pada bila-bila masa dalam bulan, baki terendah akan berkurang berdasarkan jumlah yang anda keluarkan. Oleh itu, adalah lebih baik jika bulan tersebut berakhir dengan baki terendah yang tinggi.

Sebagai contoh, pada 28 Oktober 2021, anda mempunyai baki sebanyak RM22,000 dan anda berhasrat untuk membuat pengeluaran sebanyak RM5,000. Bagi memaksimumkan keuntungan anda, disyorkan agar anda membuat pengeluaran pada awal bulan atau bulan berikutnya. Sekiranya anda membuat pengeluaran pada bulan Oktober, anda akan mengalami kerugian sedikit kerana baki terendah anda pada bulan tersebut akan menjadi RM17,000.

Oleh itu, jika anda tidak terdesak untuk menggunakan wang pada masa itu, anda boleh mengekalkan simpanan dalam ASB selama yang mungkin untuk mengekalkan baki terendah anda dan meningkatkan jumlah dividen yang akan anda peroleh pada akhir tahun atau awal tahun seterusnya.

Kesimpulan

Sebagai penggulung kata, tiada erti lambat dalam pelaburan jika kita betul-betul ingin menceburi bidang ini. Tetapi, lebih awal kita sedar akan kepentingan pelaburan ini, terutama pelaburan ASB, semakin banyak keuntungan yang akan kita peroleh, bukan sahaja dari segi kewangan, tetapi juga dari segi masa.

Oleh itu, golongan muda sangat disarankan agar lebih menyedari awal tentang kebaikan melabur ini. Tetapi kita juga perlu merancang kewangan kita dengan bijak dan mengutamakan keutamaan untuk kelangsungan kehidupan. Jika kita mempunyai lebihan kewangan, tidak salah untuk kita mengagihkan wang kita untuk dibiakkan.

Tags

Related Post

Leave a Comment