Cara Tuntut Khairat Kematian ASB

ASNB memberikan bantuan kematian khairat kepada waris pendeposit dalam akaun ASB/ASN/ASW 2020 atau mana-mana amanah saham terbitan PNB. Jumlah wang dalam buku ASB tidak menjadi

Ismail

ASNB memberikan bantuan kematian khairat kepada waris pendeposit dalam akaun ASB/ASN/ASW 2020 atau mana-mana amanah saham terbitan PNB.

Jumlah wang dalam buku ASB tidak menjadi halangan, walaupun hanya ada RM10, walaupun tidak aktif bertahun-tahun, tetapi masih mempunyai buku.

Ia dianggap layak sebagai ahli ASNB. Kami faham betapa pentingnya kemudahan ini kepada keluarga yang ditinggalkan dan kami komited untuk memberikan perlindungan dan manfaat kepada ahli ASNB.

Khairat kematian, atau lebih dikenali sebagai bantuan kematian, adalah salah satu bentuk sumbangan kewangan yang memberikan manfaat kepada keluarga yang ditinggalkan.

Ia bertujuan untuk membantu mengurangkan beban kewangan yang dihadapi oleh keluarga yang kehilangan seseorang, terutamanya dalam menguruskan perbelanjaan perkhidmatan pengebumian dan yang berkaitan.

Dengan khairat kematian ini, keluarga dapat melalui proses perpisahan dengan lebih tenang dan tidak terbeban dari segi kewangan.

Proses Permohonan Khairat Kematian Asb

Proses tuntutan kematian perlu dilakukan dalam tempoh 6 bulan selepas kematian pendeposit. Jika tuntutan ini tidak dilakukan dalam tempoh yang ditetapkan, bantuan khairat kematian akan dianggap tidak sah dan waris tidak akan layak menerimanya. Berikut adalah langkah-langkah untuk memohon bantuan khairat kematian :

 1. Pemohon perlu membuat permohonan Khairat Kematian ASB kepada PNB. Permohonan ini boleh dilakukan secara langsung di cawangan PNB terdekat atau melalui borang permohonan yang disediakan oleh PNB.
 2. Pemohon perlu mengemukakan dokumen-dokumen yang diperlukan seperti:
  a. Salinan sijil kematian pemegang saham ASB.
  b. Salinan kad pengenalan pemohon.
  c. Salinan kad pengenalan pemegang saham ASB yang telah meninggal dunia.
  d. Surat waris atau sijil waris yang dikeluarkan oleh mahkamah Islam atau penghulu setempat.
  e. Dokumen-dokumen lain yang diperlukan oleh PNB.
 3. Pemohon juga perlu mengisi borang permohonan dengan maklumat yang lengkap dan benar.

Setelah memenuhi syarat-syarat di atas, permohonan Khairat Kematian ASB akan diproses oleh PNB. Jumlah khairat yang akan diberikan kepada waris bergantung kepada jumlah unit ASB yang dimiliki oleh pemegang saham yang telah meninggal dunia.

Sila ambil perhatian bahawa syarat-syarat ini mungkin boleh berubah dari semasa ke semasa.Biasanya ianya mengambil masa 3 minggu hingga sebulan setengah. Tempoh ini mungkin agak lama tetapi sebagai waris, tuntutlah hak anda ini.

Syarat Kelayakan Memohon Khairat Kematian Asb

Untuk memohon Khairat Kematian ASB, terdapat beberapa syarat kelayakan yang perlu dipenuhi. Berikut adalah syarat-syarat tersebut

 • Pemohon adalah waris kepada si mati dan berusia sekurang-kurangnya 18 tahun, atau
 • Salah seorang Penerima Hibah Amanah / Pengisytiharan Amanah (HAPA) yang ditetapkan oleh si mati.
 • Si mati telah mendaftarkan sekurang-kurangnya satu unit amanah dengan baki minimum 1 unit.
 • Tuntutan perlu dibuat dalam tempoh 6 bulan dari tarikh kematian pemegang unit.
 • Waris bukan Islam berhak membuat tuntutan bagi si mati yang beragama Islam.
 • Permohonan boleh dibuat di cawangan ASNB atau ejen ASB di seluruh Malaysia.
 • Bantuan akan diberikan secara tunai di kaunter cawangan ASNB atau ejen ASB.

Tags

Related Post

Leave a Comment