Cara Semak Baki Akaun RHB Online Kemaskini

Perbankan atas talian atau Internet Banking menyediakan sistem maya untuk mempermudah urusan pengguna bank, membolehkan mereka menjalankan transaksi perbankan dengan mudah melalui peranti yang dimiliki

Ismail

Perbankan atas talian atau Internet Banking menyediakan sistem maya untuk mempermudah urusan pengguna bank, membolehkan mereka menjalankan transaksi perbankan dengan mudah melalui peranti yang dimiliki tanpa perlu ke cawangan bank.

Kini, kebanyakan bank turut melancarkan aplikasi perbankan sendiri seperti Maybank2U dan CIMBCliks, memperkemaskan lagi pengalaman perbankan dalam talian. Pemilik akaun Bank RHB juga dapat menggunakan alternatif ini untuk semakan baki akaun bank mereka.

Setiap bank di Malaysia kini menyediakan perkhidmatan internet banking yang memudahkan pelanggan, membolehkan mereka menguruskan urusan perbankan tanpa perlu ke pejabat cawangan.

RHB Bank turut menambah perkhidmatan perbankan internet, membolehkan pelanggan memeriksa baki akaun, transfer duit, dan menyemak pemindahan akaun dengan mudah melalui internet, komputer, atau telefon pintar, tanpa perlu kunjungan ke cawangan bank.

Cara semak baki akaun RHB online di logon.rhb.com.my

 1. Buka laman web rasmi RHB melalui pautan ini: https://logon.rhb.com.my.
 2. Masukkan nama pengguna dan kata laluan anda.
 3. Pilih menu My Account.
 4. Pilih menu Account Balance.
 5. Maklumat baki akaun anda akan dipaparkan dengan jelas pada skrin.
 6. Selesai.

Cara Semak Baki Akaun RHB Melalui ATM Bank

 1. Masukkan Kad ATM anda.
 2. Masukkan PIN 6 Digit.
 3. Pilih ‘Menu > Transaksi Lain/Other’.
 4. Pilih pula ‘Maklumat Akaun/Account Summary’.
 5. Pilih Menu ‘Semak Akaun Simpanan/Maklumat Baki’.
 6. Maklumat baki simpanan akaun bank anda akan dipaparkan.

Semak Baki RHB Bank (RHB Now)

 1. Perlu Anda ketahui, aplikasi RHB Now ini memiliki kemampuan yang mumpuni dan ciri-ciri yang lengkap serta praktikal untuk digunakan pada bila-bila saja dan di mana pun.
 2. Sila Anda download dan install aplikasi RHB Now di Google Playstore untuk pengguna handphone Android dan App Store untuk pengguna handphone iOS iPhone.
 3. Buka aplikasi RHB Now.
 4. Masukkan username dan password.
 5. Tap menu My Account > Account balance.
 6. Maklumat baki akaun RHB Anda akan terlihat.

Cara check balance akaun RHB melalui ATM


Jika anda tiada akses Internet, semakan online tidak dapat dilakukan. Namun, anda masih boleh menyemak baki akaun RHB melalui mesin ATM.

Kunjungi mana-mana ATM RHB terdekat dengan menggunakan kad ATM yang masih aktif.

Tags

Related Post

Leave a Comment