Cara Kira Asb Loan Selepas Terminate

ASB Loan merupakan satu skim pinjaman perumahan yang popular di Malaysia. Banyak individu yang menggunakan skim ini untuk membiayai pembelian rumah. Walau bagaimanapun, terdapat keadaan

Ismail

ASB Loan merupakan satu skim pinjaman perumahan yang popular di Malaysia.

Banyak individu yang menggunakan skim ini untuk membiayai pembelian rumah.

Walau bagaimanapun, terdapat keadaan di mana seseorang ingin menghentikan pinjaman ASB sebelum tamat tempoh.

Bagi membuat kiraan jumlah yang akan anda dapat selepas tamatkan loan ASB ada dua perkara yang anda perlu lihat pada perjanjian pinjaman ASB and dengan pihak bank di jadual bayaran balik. 2 perkara tersebut adalah:

  • Bayaran bulanan loan ASB
  • Jumlah interest yang dikenakan

Berikut adalah contoh kiraan yang boleh anda ambil. Anda boleh buat kira-kira sendiri berdasarkan contoh yang diberikan.

Contoh Situasi

Jika anda sedang mempertimbangkan untuk mengambil loan ASB daripada Maybank, terdapat beberapa perkara penting yang perlu anda pertimbangkan. Misalnya, jika anda ingin meminjam RM50,000 untuk dilunaskan dalam tempoh 20 tahun, jadual bayaran balik pinjaman ASB Maybank menunjukkan bahawa anda perlu membayar RM336 setiap bulan.

Selain itu, kadar faedah yang dikenakan adalah (BR + 2.0%) = 3.2% + 2.0% = 5.2% setiap tahun. Sekiranya anda berhasrat untuk menamatkan loan ASB selepas 4 tahun, berapa jumlah wang yang akan anda terima? Pertanyaan ini penting untuk mengetahui pulangan yang mungkin anda peroleh.

  • Ringkasan
    Pinjaman: RM50,000
    Tempoh Bayar balik: 20 Tahun
    Bayaran Bulanan: RM336
    Interest: (BR + 2.0%) = 3.2% + 2.0% = 5.2% setiap tahun
    Terminate loan selepas 4 tahun
    Mari kita kira.
  • Interest yang perlu dibayar:
    Ia melibatkan keuntungan yang diinginkan oleh bank daripada pinjaman yang diberikan kepada anda. Ini adalah cara bank untuk menghasilkan pendapatan dan mencapai keuntungan. Misalnya, jika anda pinjam loan RM50K sebagai pinjaman ASB dari Maybank, anda akan dikenakan faedah sebanyak 5.2% setahun. Jadi, jumlah faedah tahunan yang anda perlu bayar kepada bank adalah = RM50K x 5.2% = RM2600 setahun. Dengan ini, bank memperoleh manfaat daripada pinjaman yang diberikan kepada anda.
  • Bayaran terlebih bayar:
    Jika anda perasan, jumlah faedah yang ingin diperoleh oleh bank daripada pinjaman yang mereka berikan kepada anda hanyalah RM2600 setahun. Tetapi anda membayar sebanyak RM4032 setahun. Dalam erti kata lain, anda membayar terlalu banyak. Jumlah wang yang anda bayar lebih banyak adalah apa yang anda akan dapat kembali. Berapakah jumlahnya? RM4032 – RM2600 = RM1432 ialah jumlah wang yang anda terlebih bayar.
  • Jumlah wang yang anda dapat balik:
    Adakah anda menyedari bahawa anda telah membayar lebihan sebanyak RM1432 setiap tahun selama ini? Sudah berapa lama anda melaksanakan pembayaran bulanan tersebut? Dalam kes ini, anda telah membuat pembayaran selama 4 tahun dan kini anda ingin menghentikan dan menamatkan loan ASB anda. Oleh itu, jumlah wang yang telah anda bayarkan melebihi selama 4 tahun ialah = RM1432 x 4 tahun = RM5728. Sekiranya anda menamatkan pinjaman ASB anda selepas 4 tahun, jumlah wang ini adalah jumlah yang anda akan menerima.

Semoga penjelasan mengenai cara menamatkan loan ASB dan cara kiraan wang yang anda dapat balik selepas tamatkan loan ini memberi fahaman kepada anda. Apa pun, jika anda tidak betul-betul terdesak kewangan tidak perlulah untuk tamatkan loan ASB anda. Semoga bermanfaat!

Cara Buat Loan Asb ( Melalui CIMB )

Anda boleh membuat permohonan pinjaman ASB ini di pejabat CIMB yang berdekatan dengan anda. Sila pastikan anda membawa semua dokumen yang diperlukan semasa membuat permohonan pinjaman ASB CIMB untuk memudahkan urusan anda, seperti:

  • Salinan Kad Pengenalan
  • Bukti pendapatan
  • Slip gaji 1 bulan terkini atau slip gaji 3 bulan terkini
  • Baucar pembayaran 3 bulan terkini disertakan dengan penyata akaun semasa atau simpanan yang menunjukkan gaji dikreditkan Penyata bank 3 bulan terkini
  • Penyata KWSP terkini
  • Penyata akaun semasa perniagaan 6 bulan terkini
  • Penyata keuntungan yang diperoleh dan diterima daripada Deposit Term yang diletakkan selama lebih daripada 12 bulan
  • Penyata dividen ASNB
  • Penyata akaun Tabung Haji 6 bulan terkini.

Anda kini berpeluang untuk memohon pinjaman ASB secara online melalui laman web rasmi CIMB. Proses ini sangat mudah dan sesuai dengan kaedah semasa. Anda hanya perlu mengisi maklumat mudah seperti nama, e-mel, nombor telefon, negeri, dan cawangan CIMB yang berdekatan dengan anda.

Selepas itu, CIMB akan menghubungi anda untuk langkah seterusnya dalam permohonan anda. Dengan cara ini, anda dapat menikmati kelonggaran dan kemudahan dalam memohon pinjaman ASB dengan mudah dan pantas.

Tags

Related Post

Leave a Comment