[TERKINI] Cara Cancel IBG Transfer CIMB

Pindahan IBG CIMB adalah jenis pemindahan wang yang dibuat melalui CIMB. IBG bermaksud Inter-Bank Giro, yang merujuk kepada pemindahan wang antara bank. Dengan menggunakan perkhidmatan

Ismail

Pindahan IBG CIMB adalah jenis pemindahan wang yang dibuat melalui CIMB. IBG bermaksud Inter-Bank Giro, yang merujuk kepada pemindahan wang antara bank.

Dengan menggunakan perkhidmatan pemindahan IBG, Anda boleh menghantar wang ke akaun bank lain menggunakan platform perbankan CIMB. Pindahan wang boleh dibuat secara dalam talian guna CimbClicks atau melalui juruwang di cawangan CIMB.

Sekiranya Anda ingin cancel interbank giro CIMB ataupun ingin tahu cara batalkan IBG transfer CIMB, Anda boleh ikuti step yang kami kongsikan dibawah ini.

Apakah IBG Transfer?

Interbank GIRO, atau lebih dikenali sebagai IBG, membolehkan anda melakukan transaksi pemindahan wang antara bank yang berbeza, misalnya dari Public Bank ke RHB Bank, dan sebaliknya.

Berbeza dengan Pemindahan Segera (Instant Transfer), IBG merupakan kaedah pemindahan wang yang tertangguh dan tidak memerlukan pengesahan nombor dan nama akaun benefisiari pada saat pemindahan.

Oleh itu, perlu diingat bahawa wang yang dipindahkan melalui kaedah IBG tidak akan segera diterima oleh penerima.

cara cancel ibg transfer CIMB guna CIMBClicks

Sila ikuti langkah-langkah berikut untuk cara batalkan ibg transfer guna CIMB Clicks ( Using PC ) :

  1. Sila log masuk ke akaun anda menggunakan nama pengguna dan kata laluan yang anda miliki. Setelah berjaya log masuk, anda akan melihat laman utama dengan paparan di sebelah kanan.
  2. Anda akan menjumpai senarai transaksi yang dijadualkan ini. Klik pada pilihan ‘View All‘ untuk melihat semua transaksi.
  3. Perhatikan bahawa dalam kotak ‘From Account Box’, terdapat nombor akaun anda. Klik pada nombor tersebut untuk meneruskan.
  4. Maklumat berkaitan transaksi yang dijadualkan akan dipaparkan, dengan senarai yang boleh digulung ke bawah. Di situ, anda akan menjumpai butang yang berkaitan. Jika anda ingin menghentikan transaksi tersebut, hanya perlu klik pada pilihan ‘Stop The Transfer’.

Namun, perlu diingat bahawa proses pemulangan wang mungkin mengambil masa lebih lama bergantung kepada polisi bank dan penerima dana.

Baca Pula : [BERJAYA] Cara Transfer Top Up U Mobile ke U Mobile


cara Cancel Ibg Transfer CIMB dengan melawat cawangan CIMB

Sebelum anda pergi ke cawangan CIMB, pastikan anda membawa kad pengenalan dan bukti salah transfer.

  1. Ambil nombor giliran khidmat pelanggan CIMB.
  2. Tunggu sehingga giliran anda dipanggil.
  3. Beritahu kakitangan bank bahawa anda telah membuat kesalahan dalam pemindahan wang, kemudian tunjukkan bukti pemindahan tersebut.
  4. Kakitangan bank akan menjalankan semakan dan membantu menyelesaikan masalah anda.

Jangan mengambil sebarang tindakan sebelum berbincang dengan pihak CIMB, kerana hal ini boleh memperburukkan situasi anda dan menyukarkan penyelesaian.

Kami nasihatkan Anda untuk rujuk jadual IBG Transfer CIMB terlebih dahulu.

Tags

Related Post

Leave a Comment

Ads - Before Footer